Najlepsza babka świąteczna od Natalii

Poniżej zamieszczam przepis na najlepszą babkę wielkanocną, którą zaskoczycie całą swoją rodzinę. Składniki 4 duże jajka 200 g masła skórka i sok z 1 cytryny lub mandarynki 1 szklanka cukru (180 g) 1 łyżka cukru wanilinowego (lub 1 laska wanilii) 1 szklanka mąki pszennej tortowej (160 g) 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (90 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia do posmarowania formy: 1 łyżka masła i około 3 łyżek bułki tartej lub mielonych orzechów lub migdałów na wierzch: cukier puder lub lukier i obrane migdały lub gotowe jajeczka Przygotowanie Przygotować formę na babkę z kominem pośrodku o średnicy około 22 – 25 cm. Jajka wyjąć wcześniej z lodówki i ogrzać w temp. pokojowej. Formę na babkę posmarować 1 łyżką masła i wysypać bułką tartą lub mielonymi orzechami czy migdałami. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Masło roztopić, dodać sok i skórkę z cytryny lub mandarynki, odstawić. Do większej miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać przez około 10 minut na jasną, gęstą i puszystą masę. W międzyczasie dodać cukier wanilinowy lub ziarenka wyskrobane z przepołowionej laski wanilii. Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, wymieszać. Do ubitych jajek dodać mieszankę mąki i zmiksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolite ciasto (można przez chwilę miksować mikserem, później przez chwilę mieszać delikatnie szpatułką, później znów zmiksować). Do ciasta wlać masło i zmiksować do połączenia się składników w jednolite ciasto. Ciasto będzie miało konsystencję podobną do budyniu. Masę wylać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut . Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Można upiec dzień wcześniej i trzymać w formie pod przykryciem. Po ostudzeniu wyjąć babkę na paterę i posypać cukrem pudrem lub polukrować i obłożyć obranymi migdałami lub gotowymi jajeczkami.

Najlepsza babka świąteczna od Natalii

| Nasze Sprawy, Wydarzenia | 0 Comments
About The Author
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>